An de Koel - sbbmijnmijnbuurt

Ga naar de inhoud
Een historische parel met een hedendaagse touch…….het wijkcentrum An de Koel
Het, in opdracht van de gemeente Landgraaf, volledig gerenoveerde wijkcentrum Eikske is sinds enkele weken weer in gebruik. Het karakteristieke, maar gedateerde gebouw heeft een volledige upgrade gekregen. Hierdoor voorziet het gebouw weer in een fijne en comfortabele ontmoetingsplek voor de bewoners in Schaesberg. Jong en oud kunnen in het wijkcentrum terecht. Het resultaat is dan ook fantastisch; een ware parel in de wijk aan de Strijthagerweg.
Inmiddels is ook de naam veranderd naar wijkcentrum An de Koel verwijzend naar de historie van het pand.
Niet altijd heeft het gebouw de functie van wijkcentrum bekleed. Oorspronkelijk dateert het gebouw uit de periode van de Oranje Nassau II mijn (1904-1971) . Gebouwd in 1948 had dit pand de functie van een vakschool (OVS) waar nieuwe mijnwerkers de kneepjes van het vak geleerd kregen om vervolgens ondergronds de zware arbeid te kunnen verrichten. Ook een aantal omliggende gebouwen stammen uit deze tijd, zoals de woning van de Mijn-Politie en de woning van de hoofdingenieur. Dit maakt de omgeving van het wijkcentrum een bijzondere plek vol mijnhistorie.
Na het verdwijnen van de mijn kreeg de vakschool de functie van wijkcentrum. Inmiddels was het gebouw erg gedateerd en vrij gesloten van aard. Tijd voor een technische update, maar ook een update om het gebouw weer aantrekkelijk te maken voor de oude en nieuwe gebruikers. Er is een ontwerp ontstaan waarin het historische karakter volledig tot zijn recht komt, maar er toch een meer open en verbindende functie in An de Koel ontstaat. Zo zijn onder andere de oorspronkelijke luiken, het metselwerk, de schilderingen in het gebouw en de tegelvloer met respect gerestaureerd. Het eindresultaat is prachtig en met een respectvolle terugblik naar het mijnverleden.
Het beheer en exploitatie is onder gebracht bij Park Strijthagen.
Inmiddels zijn de huidige gebruikers weer gehuisvest in het vernieuwde wijkcentrum An de Koel en is er ruimte voor nieuwe gebruikers die zich voor informatie kunnen melden bij Park Strijthagen op andekoel@parkstrijthagen.nl
Terug naar de inhoud